.

Cele mai frecvente intrebari


Data publicarii: 15-09-2009 - Copyright © Birkoff

Cuprins:

 1. Ce este aplicaţiia Multi Business?
 2. Cum se distribuie, cerinţe de sistem şi alte informaţii despre licenţă şi actualizări.
 3. Cum adaug un client în baza de date?
 4. Cum modific datele de contact ale unui client?
 5. Cum şterg un client din baza de date?
 6. Cum pot vedea datele de contact ale unui client?
 7. Cum pot seta datele de facturare pentru furnizor?
 8. Cum pot modifica datele de facturare pentru furnizor?
 9. Cum pot seta seria şi numărul pentru facturi/chitanţe?
 10. Cum pot adăuga un casier care să poată emite facturi?
 11. Cum pot modifica datele unui casier?
 12. Cum pot şterge un casier pentru a nu mai putea emite facturi?
 13. Cum pot vedea o listă cu casierii care pot emite facturi?
 14. Cum pot da drepturi de acces la un user doar pentru citirea rapoartelor?
 15. Cum pot da drepturi la un user doar pentru o anumită acţiune din aplicaţie?
 16. Cum pot emite o factură/proformă/aviz/dispoziţie?
 17. Cum pot modifica o factură/proformă/aviz/dispoziţie?
 18. Cum pot anula/şterge o factură?
 19. Cum pot vedea o factură/proformă/aviz/dispoziţie emisă?
 20. Cum pot vedea facturile emise pentru un anumit client?
 21. Cum pot afişa un raport cu facturile emise pentru o anumită perioadă?
 22. Cum pot emite o chitanţă fiscală?
 23. Cum pot modifica o chitanţă fiscală?
 24. Cum pot anula/şterge o chitanţă fiscală?
 25. Cum pot vedea chitanţele emise pentru un anumit client?
 26. Cum pot vedea un raport cu chitanţele emise pentru o anumită perioadă?
 27. De ce nu se actualizează cursul valutar?
 28. De ce uneori aplicaţia merge mai greu?
 29. Am o problemă legată de aplicaţie, cum iau legătura cu cineva pentru suport tehnic?


1. Ce este aplicaţia Multi Business?


Aplicaţia web Multi Business este în principal o aplicaţie de facturare online. Construcţia modulară permite adaptarea acestei aplicaţii la aproape orice tip de cerinţe, de la un site de prezentare până la un portal sau magazin virtual. Desigur, aplicaţia nu este necesar să funcţioneze doar pe un server web, se poate folosi la fel de uşor doar în interiorul unei firme şi doar de către persoanele autorizate din cadrul firmei. Aplicaţia fiind modulară, se pot adăuga module care să îi aducă noi funcţionalităţi şi astfel se poate adapta pentru cerinţele oricărui client.


2. Cum se distribuie, cerinţe de sistem şi alte informaţii despre licenţă şi actualizări.

Pentru a putea folosi aplicaţia în bune condiţii, trebuie instalată şi configurată pe un calculator care are acces la internet (un server online sau un calculator local din cadrul firmei dvs.) Instalarea şi configurarea iniţială este inclusă în preţul de achizitie. Licenţa de folosire este alocată unei singure firme (indiferent câte filiale are) şi se poate folosi pe termen nelimitat (atâta timp cât calculatorul pe care este instalată aplicaţia are acces la internet)
Este necesar un acces la internet pentru că aplicaţia verifică automat cursul valutar din ziua curenta direct de pe site-ul BNR şi o dată pe săptămâna verifica pe serverele noastre dacă există actualizări pentru modulele existente. În cazul în care accesul la internet este restricţionat, aplicaţia va funcţiona defectuos.
Pe un calculator (server) se pot instala mai multe licenţe ale aplicaţiei, pentru mai multe firme, fiecare licenţă rulând independent şi cu bazele de date separate una de alta, astfel dacă sunt mai multe firme în cadrul aceleiaşi reţele, fiecare firmă va avea acces doar la propriile date şi înregistrări.
Orice acces la aplicaţie se face pe bază de autentificare cu un nume de utilizator şi o parolă, stabilite iniţial la configurarea aplicaţiei, iar fiecare utilizator care are drept de acces la aplicaţie i se pot aloca anumite grupuri de acces în funcţie de profilul stabilit de către administrator. Astfel fiecare utilizator poate avea acces doar la anumite acţiuni ale aplicaţiei, iar fiecare modificare sau stergere a datelor este monitorizată pentru evitarea pierderilor de date. Astfel la fiecare modificare sau stergere a datelor, se va crea un log automat iar administratorul poate restaura eventualele date sterse din greşală cu datele iniţiale, pe baza acestui log.
Pentru detalii despre costul licenţei şi instalare, folosiţi datele de contact specificate în cadrul aplicaţiei.


3. Cum adaug un client în baza de date?

Pentru a avea acces la acţiunile aplicaţiei trebuie să vă autentificaţi cu numele de utilizator şi parola specificate de către administrator. În funcţie de grupurile de acces din care faceţi parte după autentificare, aveţi acces la acţiunile permise acelor grupuri.
Pentru a adăuga un client în baza de date, folositi meniul de sus - Agenda - Adăugare client - şi în formularul care apare introduceţi datele clientului. În cazul în care numele clientului există deja în baza de date veţi fi avertizati înainte de salvarea datelor în baza de date. În cazul în care au fost introduse date parţial, aplicaţia vă va avertiza şi va cere să introduceţi minimul de date necesare pentru a putea emite facturi pentru acel client. În cazul în care la emiterea unui act clientul nu apare în listă, cel mai probabil motiv este pentru că acel client nu are toate datele de facturare necesare în agendă.


4. Cum modific datele de contact ale unui client?

Pentru a modifica datele din agendă referitoare la un client, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Modificarea datelor unui client se face accesând meniul de sus - Agenda - Afisare lista - iar din lista care apare selectaţi litera dorită pentru a vedea detaliile acelui client. În pagina de detalii aveţi un buton pentru modificarea acelui client (dacă nu îl vedeţi atunci grupul de acces din care faceţi parte nu vă permite această acţiune)


5. Cum şterg un client din baza de date?

Pentru a sterge datele din agendă referitoare la un client, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Stergerea datelor unui client se face accesând meniul de sus - Agenda - Afişare lista - iar din lista care apare selectaţi litera dorită pentru a vedea detaliile acelui client. În pagina de detalii aveţi un buton pentru stergerea acelui client (dacă nu îl vedeţi atunci grupul de acces din care faceţi parte nu vă permite această acţiune)


6. Cum pot vedea datele de contact ale unui client?

Pentru a putea vedea informaţiile referitoare la un client existent în agendă, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Pentru a vedea datele de contact folosiţi meniul de sus - Agenda - Afişare lista - iar din lista care apare selectaţi litera dorită pentru a vedea detaliile acelui client.


7. Cum pot seta datele de facturare pentru furnizor?

Pentru a putea seta informaţiile referitoare la furnizor, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Datele de facturare se seteză de obicei de către administrator la instalarea aplicaţiei. Pentru a ajunge la această secţiune folositi panoul de control astfel:
click pe meniul de sus - Panou Control - selectati din lista de meniuri care apare modulul Facturier - Adaugare firma/serie factura/nr
Va apare un formular pentru introducerea datelor necesare.


8. Cum pot modifica datele de facturare pentru furnizor?

Pentru a putea modifica informaţiile referitoare la furnizor, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Datele de facturare se setează de obicei de către administrator la instalarea aplicaţiei. Pentru a ajunge la această secţiune folosiţi panoul de control astfel:
click pe meniul de sus - Panou Control - selectaţi din lista de meniuri care apare modulul Facturier - Adaugare firma/serie factura/nr
Va apare un formular cu datele setate iniţial pe care le puteţi modifica cu datele necesare.


9. Cum pot seta seria şi numărul pentru facturi/chitanţe?

Urmaţi paşii specificaţi la punctul 8.


10. Cum pot adăuga un casier care să poată emite facturi?

Pentru a putea adăuga/modifica informaţiile referitoare la un casier, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Adăugarea unui casier se realizează din Panoul de control din modulul Facturier - Adauga numele si cnp al unui user care va genera facturi
Va apare un formular în care specificaţi numele şi CNP-ul casierului şi specificati cărui user aparţine.11. Cum pot modifica datele unui casier?

Pentru a putea adăuga/modifica informaţiile referitoare la un casier, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Modificarea datelor unui casier se realizează din Panoul de control din modulul Facturier - Modifica datele unui user care are acces la facturi
Va apare un formular pentru alegerea user-ului la care doriţi să faceti modificări.12. Cum pot şterge un casier pentru a nu mai putea emite facturi?

Pentru a putea şterge informaţiile referitoare la un casier, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Åžtergerea unui casier se realizează din Panoul de control din modulul Facturier - Sterge un user pentru a nu mai putea genera facturi
Va apare un formular pentru alegerea user-ului pe care doriţi să îl ştergeţi.


13. Cum pot vedea o listă cu casierii care pot emite facturi?

Pentru a putea vizualiza informaţiile referitoare la un casier, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Afişarea listei cu casieri existenţi se realizează din Panoul de control din modulul Facturier - Afisare lista de useri care pot genera facturi


14. Cum pot da drepturi de acces la un user doar pentru citirea rapoartelor?

Pentru a putea da drepturi de acces la un utilizator, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Alocarea drepturilor se realizează din Panoul de control din modulul Group. Fiecare modul existent conţine nişte acţiuni specifice acelui modul. Se pot crea grupuri de acces la care puteţi aloca doar acţiunile pe care le doriţi. După crearea unui grup de acces şi specificarea acţiunilor acelui grup, puteţi aloca acel grup la utilizatorii care vor avea acces la acel grup.
Crearea unui grup de acces nou se realizează din modulul Group - Adaugare grup nou
După crearea grupului pentru specificarea acţiunilor care vor fi alocate acelui grup accesaţi meniul Alocarea unui grup la o actiune
După ce aţi alocat acţiunile la grupul ales, puteţi adauga grupul de acces la utilizatorii care doriţi să aiba acces la acele acţiuni accesând meniul Alocarea unui user la un grup
După ce utilizatorul are acces la acel grup, va avea acces instantaneu la acţiunile acelui grup (fără a fi nevoie de autentificare nouă)
Atenţie la acţiunile setate pentru acel grup, unele acţiuni pot da drepturi de administrare asupra aplicaţiei. O listă cu acţiunile existente şi ce face fiecare acţiune în parte o găsiţi în Panoul de control in modulul Group la meniul Afisare lista de actiuni si module existente


15. Cum pot da drepturi la un user doar pentru o anumită acţiune din aplicaţie?

Urmaţi paşii descrişi la punctul 14.


16. Cum pot emite o factură/proformă/aviz/dispoziţie?

Pentru a putea emite acte fiscale, trebuie să fiţi autentificat, să aveţi acces la această acţiune şi să faceţi parte din lista de casieri. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Pentru a genera o factură fiscală folositi meniul de sus accesând - Facturier - Generare factura
Pentru a genera o factură proformă folosiţi meniul de sus - Facturier - Generare proforma
Pentru a genera un aviz de expediţie a mărfii folosiţi meniul de sus - Facturier - Generare aviz
Pentru a genera o dispoziţie de livrare a marfii folosiţi meniul de sus - Facturier - Generare dispoziţie
Pentru a genera o chitanţă fiscală folositi meniul de sus - Chitanţier - Chitanţă nouă


17. Cum pot modifica o factură/proformă/aviz/dispoziţie?

Pentru a putea modifica un act fiscal, trebuie să fiţi autentificat, să aveţi acces la această acţiune şi să faceţi parte din lista de casieri. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Pentru modificarea unei facturi fiscale accesaţi meniul Panoul de control - modulul Facturier - Modificare date si produse de la o factura
Pentru modificarea unei chitanţe accesaţi meniul Panoul de control - modulul Chitanţier - Modificare chitanta specificata
Actele de tipul factură proformă, aviz de expediţie şi dispoziţia de livrare nu se pot modifica. (La cererea expresă se poate crea un modul pentru a permite modificarea acestor acte)


18. Cum pot anula/şterge o factură?

Pentru a putea anula un act fiscal, trebuie să fiţi autentificat, să aveţi acces la această acţiune şi să faceţi parte din lista de casieri. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Pentru anularea unei facturi fiscale accesaţi meniul Panoul de control - modulul Facturier - Anulare factura
Pentru anularea unei chitanţe fiscale accesaţi meniul Panoul de control - modulul Chitanţier - Anulare chitanta emisa
Actele anulate nu apar la listarea de rapoarte contabile.
Actele nu pot fi şterse efectiv din baza de date. (La cerere se poate crea un modul care să permită ştergerea ultimului act emis)


19. Cum pot vedea o factură/proformă/aviz/dispoziţie emisă?

Pentru a putea vizualiza un act fiscal, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Pentru a vedea o listă cu ultimele 10 acte emise folosiţi meniul de sus - Facturier - Afişare lista
Pentru a vedea o listă cu ultimele 10 chitanţe fiscale emise folosiţi meniul de sus - Chitantier - Lista
Pentru a vedea detaliile unui anumit act folosiţi meniul de sus - Facturier - Printare - şi în formularul care apare specificaţi tipul şi numărul actului pe care doriţi să îl vedeţi.
Pentru a vedea detaliile unei chitanţe fiscale folosiţi meniul de sus - Chitantier - Printare - şi in formularul care apare specificaţi numărul chitanţei pe care doriţi să o vedeţi.


20. Cum pot vedea facturile emise pentru un anumit client?

Pentru a putea vizualiza rapoarte pentru actele emise, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Pentru a vedea actele emise pentru un anumit client intraţi în Panoul de control - modulul Facturier - Afisare lista cu facturile emise pentru clientul specificat
Pentru a vedea chitanţele fiscale emise pentru un anumit client intraţi în Panoul de control - modulul Chitanţier - Afisare lista cu ultimele 30 chitante emise pentru clientul specificat
Pentru a vedea actele mai vechi decât cele afişate urmaţi paşii specificaţi la punctul 21.


21. Cum pot afişa un raport cu facturile emise pentru o anumită perioadă?

Pentru a putea vizualiza rapoarte pentru actele emise, trebuie să fiţi autentificat şi să aveţi acces la această acţiune. În cazul în care drepturile alocate dvs. nu permit această acţiune, anunţaţi administratorul pentru rezolvarea problemei.
Pentru a vedea actele emise pentru o anumită perioadă de timp intraţi în Panoul de control - modulul Facturier - Afisare lista cu actele emise pentru perioada specificata
Pentru a vedea chitantele fiscale emise pentru o anumită perioada de timp intraţi în Panoul de control - modulul Chitanţier - Afisare raport cu chitantele emise in perioada specificata


22. Cum pot emite o chitanţă fiscală?

Urmaţi pasii descrişi la punctul 16.


23. Cum pot modifica o chitanţă fiscală?

Urmaţi pasii descrişi la punctul 17.


24. Cum pot anula/şterge o chitanţă fiscală?

Urmaţi paşii descrişi la punctul 18.


25. Cum pot vedea chitanţele emise pentru un anumit client?

Urmaţi paşii descrişi la punctul 20.


26. Cum pot vedea un raport cu chitanţele emise pentru o anumită perioadă?

Urmaţi paşii descrişi la punctul 21.


27. De ce nu se actualizează cursul valutar?

Actualizarea cursului valutar se face automat la fiecare 3 ore prin internet de pe pagina oficială de pe site-ul BNR. Pentru a vedea dacă informaţiile despre curs sunt citite din cache sau direct de pe site-ul BNR puneţi mouse-ul pe textul care afişează cursul şi va apare o casuţă în care scrie de unde a fost citit cursul curent.
În cazul în care nu se actualizează cursul valutar, încercaţi să daţi un refreş la pagină (tasta F5), iar dacă nici dupa 3 ore nu a fost reactualizat cursul valutar anunţaţi un administrator pentru rezolvarea problemei.


28. De ce uneori aplicaţia merge mai greu?

Aplicaţia fiind scrisă pentru web este necesar să aveţi un calculator bun şi o conexiune stabilă la internet. Traficul mare în reţea poate afecta viteza de încărcare a paginilor.
Aplicaţia accesează din 3 în 3 ore site-ul BNR pentru a verifica cursul valutar şi o dată pe zi în fiecare marţi verifică dacă există actualizări pe serverele noastre. Accesarea serverelor externe se face automat când un user accesează una din paginile aplicaţiei în intervalul menţionat anterior.
Aplicaţia nu trimite date în exterior, în afară de numărul de versiune şi tipul de licenţă.
Dacă totuţi vi se pare că aplicaţia funcţionează greu, anunţaţi un administrator pentru a verifica starea calculatorului şi a aplicaţiei.


29. Am o problemă legată de aplicaţie, cum iau legătura cu cineva pentru suport tehnic?

Aplicaţia Multi Business este scrisă în tehnologie web, cu ajutorul limbajelor web ca html, javascript, css, php, mysql, ajax. Aplicaţia este gândită în sistem modular pentru a fi utilizată la fel ca orice aplicaţie web. În cazul în care aveţi o nelămurire sau o problemă cu aplicaţia iar administratorul IT al firmei dvs. nu vă poate ajuta puteţi contacta firma de la care aţi achiziţionat licenţa sau puteţi trimite un e-mail pe adresa de contact specificată la livrarea aplicaţiei.
Pentru alte informaţii vizitaţi următoarele adrese:
- www.farsoft.far-php.ro - pagina personală a Managerului de Proiect Fanache A. Remus care a coordonat realizarea aceastei aplicaţii. (structură, programare, layout, optimizare, testare, documentare, actualizare, creare module noi), îl puteţi contacta pentru orice probleme legate de aplicaţie (suport tehnic)
- www.integral.ro - pagina distribuitorului oficial al aplicaţiei, pentru probleme legate de licenţă sau distribuţie.
- www.mb.far-php.ro - pagina oficială a aplicaţiei, puteţi vedea ultimele module apărute, testa aplicaţia online, sau puteţi cumpăra o licenţă nouă pentru aplicaţie.
Data publicarii: 15-09-2009 - Copyright © Birkoff   

.